Groningen komt regelmatig in het nieuws betreffende mensenhandel. Steeds meer  jonge vrouwen uit oost-Europa belanden onvrijwillig achter het raam in zowel de Nieuwstad als de Muurstraat. In 2009 wilde de politie deze ontwikkeling een halt toeroepen. Dit wilden ze realiseren door het probleem bij de bron aan te pakken. Hoe is dit afgelopen en wat zijn de resultaten.

In de praktijk kwam het er op neer dat in landen als Bulgarije, waar veel vrouwen geronseld worden, de handel in vrouwen gestopt zou moeten worden. In 2008 waren er 125 indicaties van mensenhandel bekend bij de politie in Groningen. Dit heeft in 2009 geresulteerd in 9 aanhoudingen. Samen met de politie Friesland heeft het Groninger korps goed samengewerkt met de politie in Bulgarije. Beide korpsen waren namelijk uitgekozen voor een landelijke proef. In ieder geval wist de misdaad in de noordelijke provincies maar ook de misdaad in oost-Europese landen dat mensenhandel hier de hoogste prioriteit heeft. De landelijke media heeft er indertijd ook veel aandacht aan geschonken.

De eerste 4 maanden van dit jaar zijn er in Groningen 7 aanmeldingen voor een opvang-plaats van slachtoffers van mensenhandel geweest. Je kunt dus gerust stellen dat de proef geslaagd is. Ook de Groninger politiek heeft al die tijd niet stil gezeten. Er is door de toenmalige Burgemeester Wallage geprobeerd om via de wet Bibob een flink aantal bordelen in de Muurstraat gesloten te krijgen. Dit plan is indertijd mislukt.

Bureau Intraval heeft daarna, in opdracht van de gemeente, onderzoek gedaan naar raamprostitutie. Bureau Intraval doet sociaal-wetenschappelijk onderzoek en is tot de conclusie gekomen dat een samenvoeging van de rosse buurten voor Groningen de beste oplossing zou zijn om overlast in de toekomst te voorkomen. De Nieuwstad is nadrukkelijk in beeld als centrale lokatie voor alle prostitutie in de stad Groningen. Vandaag tijdens de speurtocht van Crime Scene Groningen stonden er veel kamers te huur. Meer dan de afgelopen maanden. Of deze constatering van vandaag een representatief beeld geeft is onbekend. Een eventuele centralisering zou in ieder geval op basis van vandaag qua bezetting succesvol kunnen worden.


  1. Sensatie scoort altijd, Nuance nooit! | zegt,

    [...] het zo. Ik vond dat er wel wat nuance mocht worden aangebracht en heb op Crime Scene Groningen een stukje geschreven over Joran. Deze nuance heb ik op een nogal sensatiebeluste manier gebracht. Dit heb ik geweten [...]

  2. Max Micha » Modern Day Slavery: It’s Not Uncommon zegt,

    [...] a solution to this increasing problem, the Dutch Government supposedly is doing everything possible to prevent this. There is the registration requirement for prostitutes; the age limit is raised from 18 to 21 [...]

Voeg een reactie toe